Matthijs van Nieuwkerk heeft in 2015 een salarisverhoging gekregen van 9.379 euro. De presentator van De Wereld Draait Door kon vorig jaar 580.000 euro bijschrijven op zijn rekening.
Dat blijkt uit het jaarverslag van BNN-VARA (pdf).
Hoewel Van Nieuwkerk niet bij naam wordt genoemd in het jaarverslag, is algemeen bekend dat hij de best betaalde presentator is bij de publieke omroep.
De vraag is hoelang dat nog zo is. Van minister Ronald Plasterk mag Van Nieuwkerk binnenkort niet meer verdienen dan een minister. Iedereen die in dienst is bij de (semi)publieke sector mag maximaal 179.000 euro ontvangen in 2016.
Tot nu toe werden er altijd uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld voor presentatoren die een groot publiek aan zich weten te binden. Maar Plasterk scherpt de regels nu aan: in sommige gevallen kan van de wet worden afgeweken, bijvoorbeeld voor medisch specialisten of luchtverkeersleiders. Maar televisiepresentatoren vallen niet in die categorie.
Andere uitzonderingen moeten eerst worden goedgekeurd door de ministerraad. Moet Van Nieuwkerk daarom meer dan de helft van zijn salaris inleveren?
Slimme trucs
Niet per se, zo schreef NRC Handelsblad eerder. Er is namelijk een reeks slimme trucs waardoor Van Nieuwkerk toch ruim een half miljoen kan opstrijken. Allereerst krijgen alle grootverdieners nog vier jaar hun huidige salaris uitbetaald, en daarna wordt dat bedrag in drie jaar afgebouwd.
Dan zijn we inmiddels een jaar of acht verder. Als Van Nieuwkerk dan nog presenteert, kan hij kiezen om een andere constructie te bouwen waardoor hij toch zijn salaris kan houden. Het is een mogelijkheid dat hij dan niet meer op de loonlijst van BNN-VARA staat, maar zich laat inhuren door een externe producent zoals IDtv, Skyhigh of Endemol. Die kan de beloning voor Van Nieuwkerk dan in de totale productiekosten opnemen.
Constructie Jeroen Pauw
Een andere mogelijkheid is dat Van Nieuwkerk wel in dienst blijft bij de omroep, maar een percentage van de opbrengst van het programma krijgt van de externe producent. Dat komt dan boven op zijn salaris als presentator.
Ook kan Van Nieuwkerk een belang nemen in de uitvoerend producent. Dat is een constructie die ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld Jeroen Pauw, wiens productiemaatschappij TVBV de talkshow Pauw maakt. Jeroen Pauw krijgt op die manier een deel van de opbrengst.
Overigens is Van Nieuwkerk niet de enige grootverdiener bij de publieke omroep. Uit een inventarisatie van NRC Handelsblad blijkt dat 19 bestuurders en 22 presentatoren vorig jaar meer verdienden dan een minister.